KR Integratieve Oncologie VZW

Ons verhaal

In november 2018, kreeg dermatologe Kristine Rommens (vandaar de initialen K.R.) – meer dan drie jaar na haar eerste behandeling voor borstkanker – het harde verdict dat er uitzaaiingen waren gevonden in haar lever. Eens een borstkanker is uitgezaaid via het bloed (men spreekt dan over stadium 4), is de kans op overleven zeer klein.

Als arts was ze zich zeer goed bewust van deze slechte prognose en ging ze zelf ook op zoek naar behandelingen die de groei van de tumoren konden afremmen en die ook een gunstige invloed konden hebben op haar levenskwaliteit.

Je kan helaas zelf maar echt begrijpen wat het is met borstkanker te leven als je het zelf hebt meegemaakt

De behandeling van (borst)kanker  heeft immers langdurige nevenwerkingen, zoals vermoeidheid, menopauzale klachten, concentratie- en geheugenproblemen, spier- en gewrichtspijnen… Deze nevenwerkingen kunnen  een zeer negatieve impact hebben op de levenskwaliteit. Dit   wordt  door artsen, gezondheidswerkers en maatschappij niet altijd begrepen of (voldoende) verholpen. Je kan helaas zelf maar echt begrijpen wat het is met borstkanker te leven als je het zelf hebt meegemaakt. Een lot dat tegenwoordig één op acht vrouwen ondergaat. Kristine  was zeer gefrustreerd door wat zij als een te eenzijdig behandeltraject ervaarde: de therapie was volledig gericht op de medische bestrijding van de kanker  maar alle andere lichamelijke en mentale aspecten bleven  volledig in de kou staan. Nochtans toont wetenschappelijk onderzoek aan dat leefstijlaanpassingen een positieve impact kunnen hebben op deze neveneffecten. Door een gebrek aan tijd en kennis wordt hieraan echter tijdens de opvolging weinig aandacht geschonken en als je als patiënt op zoek gaat naar informatie daarover dan blijkt deze informatie niet gemakkelijk vindbaar. Kristine heeft zich daar ook nog zeer intensief mee bezig gehouden: het doorploegen en ook toepassen van wetenschappelijke studies die buiten de ‘klassieke behandelingen’ vielen maar die wel de levenskwaliteit verbeteren en de behandeling van (borst)kanker meer succesvol maken.

Dit blijkt ook uit internationale wetenschappelijke studies waarin dit wordt omschreven als “integratieve oncologie”. ‘Integratieve Oncologie’ is een op de patiënt gerichte, wetenschappelijk onderbouwde vorm van kankerzorg  waarbij naast klassieke kankerbehandelingen gebruik wordt gemaakt van leefstijlaanpassingen en complementaire therapieën. Integratieve oncologie heeft als doel de behandeling te ondersteunen, nevenwerkingen te verzachten, het welzijn en de overleving te verbeteren en om mensen in staat te stellen kanker te voorkomen en actief deel te nemen voor, tijdens en na de behandeling van kanker. Kristine heeft het helaas niet overleefd: ze is op 15 mei 2022 bij haar gezin thuis overleden. Maar tijdens haar traject heeft ze wel veel mensen kunnen inspireren en doen inzien dat deze aanpak zeer waardevol is en een zeer positieve impact heeft op de kwaliteit van leven. Eén van die mensen was dokter Ann Vermeiren, neus- keel en oorarts en goede vriendin van Kristine. Ann vond dat met die kennis en ervaring iets moest gedaan worden om ook lotgenoten te kunnen helpen en inspireren.

Voor de deelneemsters betekende de retraite een positieve impact op hun kwaliteit van leven en velen van hen houden nu nog steeds contact met elkaar.

Ook een aantal andere vrouwen waren, vaak ook uit hun ervaring als borstkankerpatiënt, eenzelfde zoektocht begonnen naar een meer ‘holostische aanpak’ . Sabine Deprez is een autoriteit op het gebied van cognitieve problemen na de behandeling voor kanker en werkt aan de ontwikkeling van een app die  ondersteuning zou kunnen bieden aan patiënten die kampen met  geheugenproblemen na hun behandeling, deze zal onder andere modules rond voeding, lichaamsbeweging en mentale rust omvatten. Professor Ann Smeets is een gereputeerde borstchirurg aan de UZ Leuven en komt dagelijks in contact met borstkankerpatiënten. Ze had zich ook al langer verdiept in de toegevoegde waarde van de integratieve oncologie bij borstkankerpatiënten.

Drie ‘toevalligheden’ (of noemen we het liever ‘voorzienigheid’) hebben geleid tot het idee om een retraite te organiseren voor borstkankerpatiënten waarin de totaalaanpak van lichaam en geest voorop stond. Enerzijds was er Ann Vermeiren die de wens van haar overleden vriendin Kristine wilde waarmaken. Anderzijds was er Ann Smeets, die dankbaar was voor het deugddoend effect van een verblijf in La Rouache in de Ardèche na haar behandeling voor borstkanker. En er was Sabine Deprez die met beiden bevriend was en die de ‘twee Annen’ met elkaar in contact heeft gebracht.

En in september 2022 was het zover: met een groep van 12 (ex-)borstkankerpatiënten en vergezeld van een fantastische kok en een yogadocente/gezondheidscoach trokken Ann, Ann en Sabine naar La Rouache  dat de ideale locatie was voor die retraite. Het is een oude hoeve die gelegen is in Saint-Genest-de-Beauzon, een klein dorpje in de Ardèche. Hier werden vroeger taalkampen georganiseerd waardoor er voldoende kamers met basisvoorziening zijn, een gemeenschappelijke keuken en eetruimte, een uitgestrekte tuin, een groot zwembad en prachtige, rustige omgeving midden in de natuur.

Daar in La Rouache werd een leefstijlweek georganiseerd waarbij de groep kon samenwerken aan een gezonde en evenwichtige leefstijl met aandacht voor beweging, voeding en mentale rust. Hierbij konden de deelneemsters werkelijk ervaren wat de impact is van een gezonde leefstijl. En tegelijkertijd kregen ze zo handvaten mee om deze leefstijl in het verdere dagelijks leven te integreren en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Die week was een fantastisch succes. Voor de deelneemsters betekende de retraite een positieve impact op hun kwaliteit van leven en velen van hen houden nu nog steeds contact met elkaar. Om elkaar te blijven inspireren liep in april 2023 ook een ruime delegatie van de deelnemers, organisatoren en familieleden mee in de 10 Miles van Antwerpen onder het logo ‘K.R. Herstel en Herleef’.

Dit succes smaakte naar meer. Zo’n waardevol project moest absoluut worden verdergezet! Maar dan moest er toch meer structuur aan de organisatie worden gegeven om dit verder te kunnen blijven bestendigen. Daarom werd op 27 juni 2023 de VZW ‘K.R. Integratieve Oncologie’ boven de doopvont gehouden. Eén van de deelneemsters aan de eerste retraite, Erika Slock die ook zelf arts is (anesthesioloog), heeft in de VZW ook een actieve rol opgenomen  als bestuurder en mede-organisator van de activiteiten die de VZW onderneemt en in de toekomst verder zal uitbouwen.

Karl Ruts, de echtgenoot van Kristine, wou graag ook meebouwen aan dit wondermooie initiatief. Kristine had altijd gehoopt om haar opgedane kennis over – en ervaring met integratieve oncologie zoveel mogelijk te kunnen delen met lotgenoten. Via de VZW hoopt Karl haar droom zo mee verder te verwezenlijken.

En ondertussen is er, in september 2023, ook weeral een tweede leefstijlweek georganiseerd met 10 (ex)borstkankerpatiënten in La Rouache die ook weer zo positief onthaald werd bij alle deelnemers.

Met deze retraites en met tal van nieuwe initiatieven hopen we integratieve oncologie verder op de kaart te kunnen zetten in België en op deze wijze het genezingsproces en de levenskwaliteit van zoveel mogelijk borstkankerpatiënten en hun naasten op blijvende wijze positief te kunnen beïnvloeden. Daarnaast willen we met de vzw multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek in het domein van de integratieve oncologie stimuleren en de wetenschappelijke bevindingen op een toegankelijke manier beschikbaar maken.

Contact

Interesse in één van onze projecten?

Samen ontdekken hoe wij het verschil kunnen maken?